درتاریخ ۱۳۱۱/۵/۵ شمسی در شهر علم خیز «بهشهر» از استان «مازندران» در خانواده ای مذهبی چشم به جهان گشود. پدرش «سید حسن مردی» با ایمان و با تقوا و کاسب محل بود که با زحمت فراوان مخارج زندگی خود و خانواده اش را تامین می کرد.
دوران رشد و بالندگی« سید عبدالکریم» با اوجگیری حکومت دیکتاتوری رضاخان مواجه بود. رضاخان در دوران حکومت ننگین خود دین و دینداری را تحت فشار و اختناق قرارداده بود و در شهریور ۱۳۲۰ یعنی زمانی که او ۱۰ ساله بود خاک ایران را ترک می کند و پسرش محمد رضا به حمایت انگلیس و آمریکا بر تخت سلطنت قرار می گیرد که او نیز دنباله روی سیاستهای پدرش بود.
در همین ایام «سید عبدالکریم» که دارای هوش و ذکاوت خاصی بود ضمن درس خواندن بعد ازظهرها در مغازه پدرش به او کمک می کرد و از آنجائی که علاقه شدید به علم داشت ‘ با تشویق پدرش در حوزه علمیه ی آیت ا…« کوهستانی» در روستای «کوهستان» در ۶ کیلومتری «بهشهر» همراه دیگر طلبه های جوان و با هدفی پاک و بی آلایش و با اخلاص و تشنه علم و اخلاق مجذوب رفتار حکیمانه آن استاد الهی شده و با جدیت و تلاش به تحصیل علم پرداخت تا جائیکه در طول ۴ سال دروس مقدماتی و مقداری از درس سطح فقه و اصول را به پایان رساند . این دوره از زندگی اش نقطه عطفی بودکه با عظمت و زیبایی از آن یاد می کرد. پس از این ایام با کسب اجازه از محضر استاد «کوهستانی» عازم حوزه علمیه «قم» شده و به ادامه تحصیل در زمینه فقه و اصول پرداخت و از اساتید بزرگی بهره برد و در درس خارج فقه و اصول حضرات آیات عظام بروجردی ‘ علامه طباطبایی و امام خمینی (ره) شرکت نمود و از اساتید دیگرآیت ا… صدوقی، سید رضا صدر ، آیت ا… مجاهدی و مرحوم داماد کسب علم نمود و در سال ۱۳۴۰ پس از فوت آیت ا… بروجردی به «مشهد مقدس» مشرف شد و در درس آیت ا… میلانی و آیت ا… شیخ مجتبی قزوینی به تحصیل پرداخت . وی در سال ۱۳۳۵ در سن ۲۵ سالگی با همشیره آقای سید حسن ابطحی ازدواج نموده و خطبه عقد آن دو در جوار حرم مطهر حضرت رضا (ع) با حضور آیت ا… میلانی انجام می شود و با تشکیل خانواده زندگی بسیار ساده و بی آلایشی داشت که با شهریه ی طلبگی ‘ زندگی خود را اداره می کرد و بقیه آنرا از درآمد منبر و یا حق التالیف آثار به دست می آورد و مخارج زندگی اش را تامین می نمود.

او در برابر خداوند تسلیم محض بود و علاقه و ارادت خاصی نسبت به اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام داشت و از کبر و غرور منزه بود و با توده مردم به خصوص قشر مستضعف و محروم رابطه نزدیکی داشت و به یاری آنان می شتافت . ایشان نسبت به مسائل فرهنگی بسیار حساس و با مسئولیت بود و در این راه نیز زحمات زیادی کشید
.
به همین مناسبت از سال ۱۳۴۰ با برپایی مجالس تبلیغی و آگاهی دادن به مردم همت گماشت و همواره به سفرهای تبلیغی در شهرهای مختلف عازم می شد و در سال ۱۳۴۳ با همکاری «سید حسن ابطحی» کانون« بحث و انتقاد دینی» را جهت ارشاد نسل جوان بنا نهادند . این کانون دارای دو شعبه بود که شعبه مرکزی آن در مسجد صاحب الزمان (عج) واقع در فلکه صاحب الزمان (عج) قرار داشت . این کانون تا سال ۱۳۵۱ ادامه داشت تا اینکه ساواک سخنرانی و پاسخگویی به سئولات جوانان را از ناحیه شهید« هاشمی نژاد» ممنوع نمود.
اما سید عبدالکریم همچنان به مبارزات سیاسی خود ادامه می داد و آشکارا جنایات خاندان پهلوی را آشکار می نمود و بارها و بارها در این خصوص بازداشت و زندانی و مورد شکنجه قرار گرفته بود.
در سال ۱۳۴۲ در ایام دهه فاطمیه مجالسی در سطح شهر مقدس «مشهد» برپا شد. شهید ابتدا در منزل آقای اخوان فاطمی واقع در کوچه عباسقلی خان جنب گرمابه اسلامی منبر می رفته و در شبهای ۲۱ و ۲۲ و ۲۳ سال ۱۳۴۲ در مسجد فیل واقع در پایین خیابان منبر داشتند و در آنجا درباره حقوق زن و انجمن های ایالتی و ولایتی و کاپیتولاسیون صحبت می کردند که در شب سوم روز ۳ شنبه ۲۳/۷/۱۳۴۲ مامورین شهربانی مسجد را محاصره کردند و قصد بردن شهید« هاشمی نژاد» را داشتند . در این حادثه که جمعیت منسجم حدود پانزده هزار نفر بوده است .تعدادی شهید ‘ تعدادی مجروح و تعدادی اسیر و زندانی شدند و شهید بزرگوار بازداشت و زندانی و سپس ممنوع الملاقات شدند . رژیم منحوس با تلگراف ابراز تاسف آیت ا… میلانی ‘ شهید را به دو ماه زندان قابل خرید محکوم نمود . ضمن اینکه دادستان تقاضای اعدام برای ایشان نموده بود . در همان شبها رادیو بی بی سی اعلام کرد که در مشهد حادثه مسجد فیل را که از نادرترین حوادث می باشد ‘ شیر بچه ای در مشهد به وجود آورده است . بعد از آن شهید «هاشمی نژاد» بارها و بارها دستگیر و زندانی شدند تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ که از زندان آزاد گردیدند و در سنگر دبیر کل حزب جمهوری اسلامی مشهد جهت ارتقای سطح آگاهیهای اعضا و حزب جوانان خدمات شایسته ای را انجام دادند . سپس وی با رای قاطع مردم استان مازندران به مجلس خبرگان راه یافته و در تصویب قوانین حیاتی چون ولایت فقیه بیشترین نقش را ایفا نمودند . در قضایای جنگ تحمیلی یکی دو نوبت به همراه رهبر معظم انقلاب حضرت آیت ا… خامنه ای به مناطق جنگی رفته و در افشای خیانتهای بنی صدر ملعون و جبهه متحد لیبرالهای سلطنت طلب و منافقین سهم به سزایی داشتند.
اما نقشه ترور شهید هاشمی نژاد از درون سازمان منافقین طرح ریزی شد و صبح روز هفتم مهر ماه ۱۳۶۰ همزمان با شهادت حضرت جواد الائمه علیه السلام طبق معمول در کلاس درس حضور یافته و ساعت ۸ صبح هنگامی که در حال خروج از حزب بودند در محل درب خروجی حزب جمهوری اسلامی به خیل شهدا پیوست و پیکر پاکش در حرم مطهر حضرت علی بن موسی الرضا (ع) به خاک سپرده شد و سه روز عزای عمومی در خراسان اعلام گردید . شهید ۴۹ سال و ۲ ماه و ۲ روزدر این کره ی خاکی میهمان بود.
به نقل از دوست وهمرزم شهید، حاج مهدی خسروی
شهید هاشمی نژاد از نگاه حضرت امام خمینی (ره):
در روز شهادت امام جواد علیه السلام یکی از فرزندان و تبار آن خانواده به شهادت رسید. من از نزدیک با او و خصال و تعهدش آشنا بودم و آن را لمس کرده بودم و مراتب فضل و مجاهدت او بر اشخاص آشنا ‘ پوشیده نیست .
لقب فاضل و جوانمرد توسط حضرت امام (ره) به شهید هاشمی نژاد داده شده است .
شهید هاشمی نژاد از نگاه رهبر معظم انقلاب حضرت آیت ا… خامنه ای:
شهید مسئولیت سنگین خود را از سال ۱۳۴۱ تا روز شهادت یعنی در طول ۱۹ سال به خوبی انجام داد و با کمال سر بلندی و سرافرازی به لقاء ا… پیوست .